Pampeliškový med: Síla slunce, která pomůže s únavou
Pampelišky tradičně patří k jaru. Naše morčata milují její listy celoročně, ostatně i nám lidem mohou v mnohém prospět. Na jaře se však vrháme na květy, které přinesou sladkost a příjemnou chuť do našich stravovacích rituálů. Pro mne luxusní náhrada javorového sirupu v ranním bulguru. Jak se připravuje pampeliškový med? A kam podle tradičního bylinkářství dosáhne?
Pampeliškový med jako jeden dar od pampelišky
O tom, že se z pampelišek dá udělat i něco jiného, než
jen věneček anebo kytice pro skřítky jsem pochopila poměrně pozdě. Při slově
med se mi totiž vybavil „jen“ ten od včel. Na jedné návštěvě jsem však
ochutnala něco naprosto jiného a nadchlo mě to. Když jsem zjistila, že se jedná
o pampeliškový med, hned jsem se vrhla na zkoušení. Nejtěžší bylo najít místo,
kam nechodí psi a neleží kupa odpadků. V zahrádkách je totiž pampeliška
hojně likvidována, vždyť je to plevel. Je paradoxní, že je to rostlina, která
naší fyzické i psychické kondici může prospět všemi částmi. Nejen květem, který
se sbírá právě v dubnu a květnu, ale i kořenem (sbírá se před květem a na
podzim, kdy je v něm uschovaná síla), listy nebo stvoly (těch jen pár
kousků čerstvých).
Pampeliškový med samozřejmě není „med“ v pravém slova
smyslu. Je to řekněme hustší sirup, který, pokud jste dost trpěliví při tvorbě lze
následně mazat i na chleba nebo housku. Hodí se však do všech snídaňových kaší
anebo na lžičce jako první pomoc při jarní únavě nebo trávicích obtížích. My z něj
děláme i limonády nebo lžičku zalijeme horkou vodu a máme jakýsi čaj.
Pampeliška: Kam všude dosáhne?
Detoxikační účinky, součást jarní detoxikace
Pomáhá s únavou, a to i jarní nebo při
přepracovanosti, pocitu vyhoření
Zlepšuje trávení, podporuje zdravý střevní
mikrobiom (může pomoci i se zácpou), čistí žaludek
Působí na kvalitu pokožky (pomáhá při svědění kůže,
atopickém ekzému, vyrážkách nebo akné)
Je močopudná, proto se nedoporučuje pít na noc
Zvyšuje pocení
První pomoc při zánětech v krku (např.
angíny)
Poruchy metabolismu
Revmatismus, dna
Ačkoli je pampeliška ve formě odvaru vhodná například i na
diabetes, ve formě sirupu/medu ne, protože je tam právě cukr. Protože
pampeliška obsahuje i hořčiny, nedoporučuje se kvůli chuti (ne účinkům) kojícím
ženám. Miminka mléko údajně mohou odmítat.
Pampeliškový med: Recept
Nasbíráme rozkvetlé květy pampelišek. Na 1 litr
sirupu se jedná přibližně o 5–6 opravdu plných hrnků na čaj (anebo něco kolem
300 květů, pokud máte odvahu počítat). Ideální je slunečný den, těsně po
poledni. Trhá se do košíku nebo látkového pytle, ne do igelitu, zapotí se.
Květy necháme doma chvilku vydýchat a dáme
broukům (kterých tam bývá spíše víc než méně) šanci utéct.
Květy propláchneme, čímž se zbavíme brouků, kteří
neutekli a také přebytečného pylu.
Květy nasypte do většího hrnce a zalijte vodou
tak, aby byly pod vodou (vychází to tak na 1,5–2 litry).
Přiveďte vodu k varu a následně ztlumte.
Povařte 10–15 minut. Voda zhnědne. Nechte vychladnout a macerovat do dalšího
dne. Minimálně 12 hodin, přičemž v lednici se proces lehce zpomaluje a je
třeba macerovat déle.
Druhý den slijte vše přes sítko do čistého
hrnce, přidejte šťávu z 1 většího nebo 2 středních citronů, 1 kg cukru a vařte.
Nechte odpařovat vodu, občas zamíchejte.
Vaří se ca 3–4 hodiny až do sirupové konzistence
(po vychladnutí ještě trochu ztuhne).
Horký pampeliškový med nalijte přes sítko nebo
plátýnko do připravených sklenic, které následně otočíte víčkem dolů.
Na jaře neroste „jen“ pampeliška
Mezi další dobroty, které doma tvoříme patří hluchavkový sirup, sedmikráskový sirup a o něco později bezový sirup nebo celoročně zázvorový sirup. Letos zkoušíme ještě tinkturu z květu hluchavky a tinkturu z jehněd břízy. A jaké další bylinky u nás nesmí chybět: To se můžete dočíst v mém předchozím článku Moje cesta ke koření, ze kterého se staly bylinky.