Letos jsme přišli na chuť sušení. Tedy, my už chuť na sušené dobroty trénujeme dlouho, ale letos došlo konečně na domácí akci. Postupy jsme zkoušeli již před sezónou, a to na dovážených kouscích, abychom pak byli technologicky připraveni na ty opravdové kousky a neztráceli čas testováním. Jak usušit jahody?
Osobně doporučuji investovat čas do samosběru. Máte jistotu, že máte skutečně „českou“ jahodu. Protože naše testování probíhalo na těch dovážených, mohu říct, že se to se skutečnou jahodou nedá srovnat. Ta „domácí“ jednoduše voní a uchovává si svou pikantní sladkost, ke které se sušením přidá trochu kyselinky. Ty kupované (zkoušeli jsme i jakoby české) nevoní a v lepším případě jsou trošku nakyslé.
My máme rádi kousky „na skus“, tzn. chřoupou. Když je ohnete, zlomí se. Jsou hladké, nelepí na prsty ani k sobě, chrastí, když s nimi zatřesete. Pokud se při ohnutí tvarují do patvarů a ne a ne se zlomit nebo máte pocit jako byste držely mokrou ponožku či gelový pytlík jsou jahody ještě vlhké a hrozí plesnivění.
Někteří odborníci tvrdí, že se sušením uchová až 85 % vitaminů. Pravdou je, že se jahody rychle a rády kazí, takže jakýkoli způsob zpracování je vlastně výhrou. U sušení je výhoda, že necháváte jahody „jen“ uschnout, nepřidáváte nic k tomu (ano, existují vymakanější varianty, ale ty jsem zatím nestihla vyzkoušet). Zastánci velmi alternativních přístupů vám pravděpodobně vyčtou vysokou teplotu sušení (raw záležitosti jsou pouze do 40 %), ale já si s tím hlavu nelámu. Soustředím se hlavně na kvalitní výchozí surovinu a fakt, že jahodové marmelády nesníme tolik.
Jedna ze zajímavých myšlenek byla jahody před sušením opláchnout v citronové lázni, že si udrží barvu. Při testování jsem však rozdíl mezi citronovými a necitronovými jahodami neobjevila.
Ochutnat můžete i recept na jahodovou marmeládu, s minimem cukru a hlavně bez zbytečných chemikálií. Jen sníst se musí po otevření rychle (ehm, jako by tomu bylo někdy jinak).
Letos jsme zkoušeli také jahodovou zmrzlinu bez zmrzlinovače. Oslnila nás, a ty drobné krystaky ledu, které navzdory všemu míchání vznikly vlastně ničemu nevadily.
Novinkou je také jahodový sirup. Byla jsem skeptická, ale výsledek je příjemná šťáva, o kterou jsem rozšířila repertoár zálivek mého ranního bulguru. S nakrájenou čerstvou jahodou geniální. Do jedné dávky jsem frkla i zbytek rumu a řekněme, že příjemný likérek na těžší momenty hotov.