Černý bez považuji za jeden z úchvatných darů přírody. Jeho květ je nezbytnou součástí všech rýmičkových a anti-kašlíčkových směsí. A co si budeme nalhávat, rozhodně nás nudle nemíjejí. Jednou z cest, jak zvládnout nápor nepříjemných viróz je i vytvořit bezový sirup. U nás je prevence, radostné „jen tak“ i součást případné léčby. Popíjíme na studeno jako šťávu, i na teplo jako „čaj“.
Letos se ke mně dostal recept na bezový sirup, který mě zaujal tím, že není třeba dlouhého vaření ani kila cukru. Když jsem ho zkusila byla jsem doslova oslněna, jak moc si výsledný produkt uchoval charakteristickou přírodní chuť bezového květu.
Sběr květů černého bezu
Prvním kolem je samozřejmě sběr květů. Soustřeďte se na ty, které jsou plně rozkvetlé (nenajdete na nich ideálně žádné nerozvinuté kuličky), ale ne překvetlé (poznáte tak, že hned opadávají a jsou víc žlutohnědé než bíložluté). Protože vůně bezu je opravdu intenzivní, přiláká řadu hmyzích obyvatel. Já osobně vybírám ty květy, které nevykazují návštěvu mšic (obvykle taková černá party na stoncích). Stříhám celá květenství. Jako odměrku používám košík na jahody, ale obvykle se jedná o 20–30 kusů. Sběr si naplánujte na slunný den, kdy jsou květy otevřené a síla je v nich. Nikdy ne po dešti!
Co potřebujete na bezový sirup (ca 2 litry)
20–30 kusů květenství (ideálně podle hrnce)
1 citrón s kúrou
500 g třtinového cukru (nebo cokoli, co považujete za pro vás vhodné), nám to chutná s tímto, neboť lehce zkaramelizuje
1 lžička kyseliny citronové
Extrakt z vanilky (lžička), případně vanilkový cukr nebo vanilkový lusk
Tip: Používám skleněné lahve s uzávěrem. Vymyju je a pak je vypláchnu trochou vodky.
Postup na bezový sirup
Jako první jdou květy do karantény. Umisťuji je na balkón a dám broukům šanci opustit stanoviště. Ze zkušenosti vím, že ne všichni této nabídky využijí…
Jakmile květy tak trošku splihnou (ne zaschnou), dám je do sítka a lehce vymyji zbytky nečistot a broučků.
Postupně rozdělím květenství na menší části (tlusté stonky odstřihnu) a dám do hrnce.
Mezi květy umístím umytý a nakrájený citrón, který je zbaven pecek (jinak hrozí, že sirup zhořkne – ano, mám tuto hořkou zkušenost)
V ca 2 litrech vody rozpustím cukr a vanilku a pomalu vodu vařím na ca 60 °C (začne se z ní kouřit).
Toho teplou vodu zaliju květy tak, aby byly ponořené.
Odstávka na 24 hodin.
Druhý den připravenou směs přes plátno (u mě dětskou látkovou plenu) několikrát (!) přecedím. Bohužel vyplave ještě dost broučků.
Jakmile jsem spokojena s „čistotou“ sirupu, pomalu začnu zahřívat na max 80 °C (dojde ke sterilizaci).
Přisypu lžičku kyseliny citronové (troška konzervantu).
Stáhnu teplotu a „horké“ nalívám do připravených lahví.
Skladuji v lednici, při přebytku (rozuměj akce záchrany sirupu na později) jej zamrazím buď PET lahvi nebo jako kostky ledu – výhoda je, že si vždy vyndáte jen jednu porci a nemusíte rozmrazovat celou PET lahev.
Proč bezový sirup?
Řada lidí si stěžuje na množství pylu, brouků a „smrad“. Ano, to všechno jsou doprovodné příznaky černého bezu. Vedle toho však obsahuje hodně antioxidantů, vitaminy A, B, C a mnoho dalšího Na druhou stranu jen těžko budete hledat bylinu, která je tak blízko a tak účinná. Kam všude dle bylinkářů dosáhne?
Nemoci z nachlazení (i třeba, když nenadále zmoknete a máte třesavku nebo rychlou horečku)
Obtíže s dýchacími cestami
Rýma, a to i ta zadní
Přispívá ke zdraví cév, proto se hodí i při problémech s křečovými žílami, metličkami a hemoroidech.
Připisují se mu antivirové i antibakteriální účinky
Je protizánětlivý a podporuje detoxikaci organismu (rozuměj, odvádí rychle a efektivně to, co tělu už neprospívá, včetně zbytků bacilů).
Je močopudný, proto se hodí i u obtíží s močovými cestami
A protože bez je u nás opravdu hitovkou, letos jsem si na sušení pořídila sušičku. Ale o tom zase v dalším článku, kde prozradím i námi osvědčené bylinné směsi, které si snadno namícháte doma za pár korun.